WITRUIMTE extra-small

Blog Planetary Health

Planetary health is een steeds belangrijker wordend concept. Door middel van deze blog creeëren wij een platform voor en door medische zorgprofessionals in binnen- en buitenland met ruimte om verhalen te vertellen, te inspireren en te motiveren.

WITRUIMTE small

‘Zorg voor Klimaat’ is een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheid (NVTG). We hebben het doel medische professionals te informeren over duurzaamheid in de gezondheidszorg, waarbij de gezondheid van de planeet een essentieel onderwerp is. Hiermee hopen wij medische professionals te inspireren en aan te moedigen om actie te ondernemen voor een gezondere toekomst voor de planeet en haar bewoners [1]. 

Planetary health is een steeds belangrijker wordend concept. Binnen dit concept wordt de directe relatie tussen de gezondheid van de planeet en de gezondheid van de mensheid beschreven. En het wordt steeds duidelijker dat als het slecht gaat met de gezondheid van de aarde, dit desastreuze gevolgen kan hebben voor de mensheid. Denk hierbij aan de toename van overstromingen door massale ontbossing, de toename van bosbranden door hitte en de toename van voedselschaarste door klimaatverandering [2]. 

Hoewel hoge inkomenslanden verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de oorzaken, krijgen met name lage- en middeninkomenslanden (LMIC’s) te maken met de gevolgen. Gelukkig zien we ook dat er juist in LMIC’s oplossingen worden ontwikkeld om veerkracht op te bouwen en hun toekomstige impact op het klimaat te verbeteren [3,4]. Medische professionals kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door bewustwording te creëren en verandering te initiëren. Dit door samen te werken met andere sectoren zoals landbouw, bosbouw en onderwijs. Maar we zien ook dat veel medische professionals in LMIC’s het lastig vinden om te weten waar en hoe ze moeten beginnen. Het is immers een immens probleem om ‘ alleen’ op te lossen.
Door middel van deze blog willen wij een platform creëren voor en door medische professionals. Er is ruimte om verhalen te vertellen, te inspireren en te motiveren om de uitdagingen die de (on)gezondheid van de planeet met zich meebrengt aan te pakken.

WITRUIMTE medium
WITRUIMTE large

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig een update over het laatste nieuws, activiteiten en onze plannen. Zo ben je altijd op de hoogte.