Afvalscheiding op de endoscopiekamers (MDL)

27 september, 2021 | M. Duijvestein

Beschrijving

Op de MDL/endoscopieafdeling van het Amsterdam UMC locatie VUmc is een enthousiaste groep medewerkers die aan de slag willen met duurzaamheid. Samen met MINT zorgadvies is het afgelopen jaar (2020-2021) gewerkt aan het introduceren van afvalscheiding op de endoscopiekamers. Middels een nulmeting en controlemeting is onderzocht wat voor afval er geproduceerd wordt, en hoe dit gescheiden kan worden. Dit project is samen met de medewerkers van de MDL afdeling, de milieucoördinator en afvalcoördinator van het Amsterdam UMC uitgevoerd.

Dit project is geïnitieerd door Marjolijn Duijvestein, MDL-arts en winnaar "Duurzame zorgprofessional 2019 - beste idee - publieksprijs”.

Resultaten

Tijdens de nulmeting is onderzocht welk afval geschikt is voor recycling. Het is uitgerekend dat 10% van het afval gerecycled kan worden, waarvan het grootste deel plastic verpakkingsmateriaal is en een klein deel papierafval. Door dit afval te scheiden, wordt de CO2-footprint met 3% omlaag gebracht. Deze resultaten zijn met duidelijke foto's en kleuren overeenkomend met de afvalzakken op een poster gezet. Deze poster is opgehangen boven de afvalbakken. Dit ging gepaard met een Q&A voor de medewerkers, waarbij zij al hun vragen konden stellen over het weggooien van bepaalde producten. Van deze producten zijn foto's gemaakt en in een presentatie gezet als naslagwerk. Tijdens de controlemeting is het gescheiden afval gecontroleerd. Hieruit bleek dat het afval heel netjes gescheiden werd, op een paar productgroepen na. Deze zijn extra onder de aandacht van de medewerkers gebracht en in de presentatie vermeld.

Het resultaat van dit project is dat er nu plastic afval wordt gescheiden in de endoscopiekamers, en dat alle medewerkers zich bewust zijn geworden van hun impact op het milieu.

Doelen

Het doel van dit project was om plastic afval te scheiden in de endoscopiekamers. Ook was het doel van dit project om het MDL personeel zich bewust te maken van hun impact en het al bestaande enthousiasme te faciliteren.

Te benaderen voor

Telefonisch/elektronisch overleg, samenwerking, presentatie.

MDL-artsen en verpleegkundigen endoscopie met interesse in duurzaamheid.

Array

Categorie

  • Afval en verbruik
  • MDL
  • Ziekenhuis

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de changemaker:

M. Duijvestein