Energiebesparingstips

13 april, 2022 | KLIK-Green

Beschrijving

nr. 01 - Goed ventileren
Verkeerde ventilatie, kan dat wel? Ja dat kan. Als u alles goed wilt doen bij het ventileren, moet u met tussenpozen ventileren. Als de ramen open worden gekanteld, komt er niet genoeg frisse lucht in de kamer en koelen de muren ook af - dit verhoogt de stookkosten. Goed ventileren doet u door alle ramen in een ruimte vier keer per dag vijf minuten open te zetten. Als u overdag niet thuis bent, dient u drie keer per dag voor ventilatie te zorgen.

nr. 02 - Zet de verwarming lager
Als het stookseizoen is begonnen gaan al snel de radiatoren maximaal open. U bespaart enorm veel energie, geld en CO₂ door simpelweg de verwarming een graad lager te zetten. De dagelijkse besparingscijfers zijn gemiddelde waarden en variëren afhankelijk van woonruimte, isolatie en verwarmingsrendement.

03 - Elektriciteit besparen
U kunt stroom besparen als u 's avonds de stekker van alle apparaten die in de standby-modus staan er uittrekt, omdat er in de standby-modus nog stroom wordt verbruikt. Let bij aanschaf van nieuwe koelkasten e.d. op energie-efficiëntieklasse A+++ of vervang gloei- en halogeenlampen door spaar- en ledlampen. Medewerkers en patiënten dienen ervoor te zorgen dat het licht niet onnodig aan staat en dat het licht uitgaat bij het verlaten van de kamer als er niemand in de kamer is. Op deze manier kunnen we elektriciteit besparen en ook het milieu beschermen.

nr. 04 - Water besparen
Wie warm water bespaart, bespaart drie keer zoveel. Want niet alleen de waterkosten worden verlaagd. Tegelijkertijd worden ook het energieverbruik en de CO₂-uitstoot verminderd. Een groot deel van het water dat in Duitsland wordt verbruikt, is warm water. Natuurlijk hoeft u niet elke ochtend een koude douche te nemen, maar wie een minuutje minder en bijvoorbeeld op een lagere temperatuur doucht, kan veel water en geld besparen. Daarnaast kunt u vaker gaan douchen in plaats van in bad gaan en de kraan dichtdraaien bij het wassen van uw handen, tandenpoetsen en inzepen. Ook bespaart u water als u de vaatwasser op het eco wasprogramma laat draaien, de wasmachine altijd helemaal vult en de groente en fruit in een schaal wast.

nr. 05 - Fiets in plaats van auto
Weg met files en benauwde lucht in de auto in juni. Gebruik in plaats daarvan uw fiets om naar uw werk te gaan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw eigen welzijn. Niet te verwaarlozen is de besparing in uw portemonnee.

nr. 06 - Gebruik ventilatoren om energie te besparen
Bij hoge temperaturen gebruiken we zowel op de afdeling als in de kantoren veel ventilatoren. Als u kosten en energie wilt besparen bij het gebruik van uw ventilator, let dan op het volgende:
Zet de ventilator alleen aan als het echt nodig is
Schakel het apparaat uit bij het verlaten van de kamer
Plaats de ventilator waar deze de meeste mensen kan bereiken
Zet de ventilator op gemiddeld vermogen

nr. 07 - Airconditioners versus open ramen
Moet je in ruimtes met airconditioning en ramen beide tegelijk gebruiken voor koeling/ventilatie? Het bedienen van de airconditioning met de ramen open wordt duidelijk niet aanbevolen. Hoewel beide methoden hetzelfde doel hebben, moet de airconditioning beduidend meer werk doen als het raam open staat en veroorzaakt zo hogere bedrijfs- en onderhoudskosten. Bovendien zijn airconditioningsystemen aanzienlijk duurder in aanschaf dan wanneer het raam wordt geopend om de lucht op te frissen en indien nodig af te koelen. Hetzelfde geldt tijdens de stookperiode in de winter. De verwarming moet niet aanstaan als het raam tegelijkertijd geopend is voor ventilatie.

nr. 8 - Elke graad telt
De voorkeurstemperatuur van iedereen is heel verschillend. Wie houdt van warmere temperatuur, moet er rekening mee houden dat een te hoge kamertemperatuur het risico op verkoudheid vergroot indien het neusslijmvlies geïrriteerd raakt. Verwarm daarom efficiënt en kostenbewust door de deuren in de verwarmde ruimtes te sluiten. Anders zal de warmte ongecontroleerd verdwijnen. Zet bij het luchten de verwarming lager, waarbij meerdere keren per dag luchten de voorkeur heeft boven continu luchten met het raam in gekantelde stand. Ter info: Bij één graad stijging in warmte stijgen de stookkosten in die ruimte met ca. 6 procent.

Van changemaker: Stadskliniek Görlitz
Jaar: 2016

Array

Categorie

 • Communicatie en voorlichting
 • Energie
 • Organisatie en gedrag
 • Discipline-overstijgend
 • Apotheek
 • GGZ instelling
 • Huisartsenpraktijk
 • Niet gebonden aan instelling
 • Overig 1e lijn
 • Overig intramuraal
 • Verpleeg- of verzorgingshuis
 • Ziekenhuis
 • Zorg aan huis

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de changemaker:

KLIK-Green