Heruitgifte van ongebruikte antikanker medicatie

1 juni, 2021 | Lisa-Marie Smale

Beschrijving

Jaarlijks verdwijnt in Nederland voor tenminste €100 miljoen aan medicijnen in de prullenbak. Alle medicatie die overblijft moet nu nog worden weggegooid. De onaangebroken verpakkingen kunnen na een kwaliteitscontrole in de apotheek ook aan een andere patiënt worden verstrekt . Eerder hebben we onderzocht wat de randvoorwaarden van zo’n medicatie heruitgifte systeem zijn, bijvoorbeeld voor welke medicatie dit winstgevend is en hoe de kwaliteit van de medicatie gewaarborgd kan worden. In de ROAD-studie brengen we dit in praktijk voor antikanker medicatie - een groep dure medicatie die vaak wordt verspild!

Tijdens dit ZonMw gefinancierde onderzoek verstrekt de apotheek orale oncolytica met een verzegeling en een temperatuurmeter. Patiënten worden gevraagd om overgebleven medicatie terug te brengen naar de apotheek. Deze controleert of A) het zakje nog verzegeld is, B) de verpakking intact is, C) het medicijn nog tenminste 6 maanden houdbaar is en D) de bewaartemperatuur niet overschreden is. Als aan alle criteria wordt voldaan, wordt de medicatie vervolgens verstrekt aan een andere patiënt die dezelfde medicatie nodig heeft.

Resultaten

- De helft van de uitgenodigde patiënten wilden meedoen aan het onderzoek.

- 1,070 patiënten ontvangen voor een jaar hun oncolyticum volgens het heruitgifte programma.

- De tussenstand is 151 verpakkingen met een totale waarde van €395.000,- goedgekeurd voor heruitgifte (milieu impact in onderzoek)

- Het onderzoek loopt door tot december 2022

Doelen

De medicijnketen circulair maken door ongebruikte medicatie opnieuw uit te geven:
Tot en met 2022 zullen wij kijken hoeveel kosten en CO2 emissies we kunnen besparen met het heruitgeven van ongebruikte antikanker medicatie in een ZonMw gefinancierd onderzoek. Daarnaast zullen we de tevredenheid van patiënten en medewerkers in kaart brengen. Mocht dit een succes blijken, dan willen we heruitgifte van antikanker medicatie uitrollen als standaardzorg. Bovendien willen we het heruitgifte proces uittesten voor andere geneesmiddelen, zodat we ons zorgsysteem een stukje duurzamer kunnen maken!

! Buiten dit onderzoeksverband is heruitgifte van ongebruikte medicatie nog niet toegestaan wegens het doorkruisen van de falsified medicine directive.

Te benaderen voor

Meer informatie of presentaties over het onderzoek

-

Array

Website

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/ziekenhuizen-gaan-voor-het-eerst-dure-geneesmiddelen-heruitgeven

Categorie

  • Medicatie
  • Apotheek
  • Interne geneeskunde
  • Apotheek
  • Ziekenhuis

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de changemaker:

Lisa-Marie Smale