Heruitgifte van ongebruikte antikanker medicatie

1 juni, 2021 | LisaMarieSmale

Beschrijving

Jaarlijks verdwijnt in Nederland voor tenminste €100 miljoen aan medicijnen in de prullenbak. Alle medicatie die overblijft moet nu nog worden weggegooid. De onaangebroken verpakkingen kunnen na een kwaliteitscontrole in de apotheek ook aan een andere patiënt worden verstrekt . Eerder hebben we onderzocht wat de randvoorwaarden van zo’n medicatie heruitgifte systeem zijn, bijvoorbeeld voor welke medicatie dit winstgevend is en hoe de kwaliteit van de medicatie gewaarborgd kan worden. In de ROAD-studie brengen we dit in praktijk voor antikanker medicatie - een groep dure medicatie die vaak wordt verspild!

Tijdens dit ZonMw gefinancierde onderzoek verstrekt de apotheek orale oncolytica met een verzegeling en een temperatuurmeter. Patiënten worden gevraagd om overgebleven medicatie terug te brengen naar de apotheek. Deze controleert of A) het zakje nog verzegeld is, B) de verpakking intact is, C) het medicijn nog tenminste 6 maanden houdbaar is en D) de bewaartemperatuur niet overschreden is. Als aan alle criteria wordt voldaan, wordt de medicatie vervolgens verstrekt aan een andere patiënt die dezelfde medicatie nodig heeft.

Resultaten

- Binnen drie maanden hebben 850 patiënten toegezegd deel te nemen aan het onderzoek, waarvan >400 deelnemers reeds medicatie met verzegeling en temperatuurmeter heeft ontvangen. Inclusie loopt nog door t/m september 2021. Het beoogde aantal deelnemers is 1150 patiënten.

- Binnen drie maanden met een beperkt patiënten aantal zijn er veertien verpakkingen retour gebracht. Twaalf van deze verpakkingen bleken nog een goede kwaliteit te hebben en kunnen worden ingezet voor een andere patiënt. Inmiddels zijn acht van deze verpakkingen (t.w.v. €30k) opnieuw uitgegeven.

Doelen

De medicijnketen circulair maken door ongebruikte medicatie opnieuw uit te geven:
Tot en met 2022 zullen wij kijken hoeveel kosten we kunnen besparen met het heruitgeven van ongebruikte antikanker medicatie in een ZonMw gefinancierd onderzoek. Daarnaast zullen we de tevredenheid van patiënten en medewerkers in kaart brengen. Mocht dit een succes blijken, dan willen we heruitgifte van antikanker medicatie uitrollen als standaardzorg. Bovendien willen we het heruitgifte proces uittesten voor andere geneesmiddelen, zodat we ons zorgsysteem een stukje duurzamer kunnen maken! Daarnaast zullen we de impact op de milieu footprint in kaart brengen (deze website zet zich vooral in voor milieu, minder zorgkosten).

! Buiten dit onderzoeksverband is heruitgifte van ongebruikte medicatie nog niet toegestaan wegens het doorkruisen van de falsified medicine directive.

Te benaderen voor

Meer informatie of presentaties over het onderzoek

Op zoek naar

-

Locatie

Landelijk

Website

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/ziekenhuizen-gaan-voor-het-eerst-dure-geneesmiddelen-heruitgeven

Aangemaakt door

LisaMarieSmale

Categorie

  Vakgebied

 • Apotheek
 • Interne geneeskunde

  Type instelling

 • Apotheek
 • Ziekenhuis

  Setting

 • Apotheek

  Onderwerp

 • Medicatie
 • Onderzoek

  Locatie

 • Landelijk

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de auteur:

LisaMarieSmale