Isolatie van gebouwen icm warmte-krachtkoppeling

18 maart, 2022 | KLIK-Green

Beschrijving

In 2009 heeft de kliniek een warmtekrachtkoppeling met ca. 373 kilowatt thermisch vermogen in gebruik genomen om de basisbelasting te dekken. Deze WKK dekt 2/3 van de elektriciteitsbehoefte van de kliniek. Alle verwarmingssystemen en onderstations worden bediend en gecontroleerd door een modern gebouwautomatiseringssysteem van Hermes-Systems GmbH. Als onderdeel van de installatie van de gebouwautomatisering zijn de meeste pompen vervangen door elektronisch gestuurde pompen, wat veel elektriciteit bespaart.

In 2014 is gestart met het verbeteren van de isolatie van het gebouw, waarvan een deel tot 150 jaar oud is en een rijksmonument is waardoor het al jaren een aandachtspunt is van het ziekenhuis.

Van changemaker: Karl-Jaspers-Klinik, Psychiatrieverbund Oldenburger Land gGmbH
Hermann-Ehlers-Str. 7, 26160, Bad Zwischenahn

Resultaten

Met name de volgende maatregelen zijn en worden uitgevoerd:
Constante vernieuwing van drinkwatersystemen, rekening houdend met korte leidinglengtes en optimale leidingisolatie; momenteel ongeveer 60% geïmplementeerd.
Beschouwing vanuit energetisch relevant oogpunt, sloop (nieuwbouw) versus renovatie van bestaande gebouwen (oude slaapzalen, pati├źnten ontmoetingspunt, werkplaats).

Kostenbesparing
De WKK dekt 2/3 van de elektriciteitsbehoefte van de kliniek.

Te benaderen voor

Joerg.Roth@Karl-Jaspers-Klinik.de

Array

Website

http://www.karl-jaspers-klinik.de

Categorie

  • Energie
  • Gebouwen en buitenruimte
  • Discipline-overstijgend
  • GGZ instelling
  • Niet gebonden aan instelling
  • Ziekenhuis

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de changemaker:

KLIK-Green