PharmaSwap: marktplaats waar apothekers verspilling van medicatie tegengaan

18 juli, 2021 | Lieke van Kerkhoven

Beschrijving

PharmaSwap is de deelmarktplaats voor apothekers om vraag en aanbod van (dure) medicijnen te delen en zo verspilling van geneesmiddelen die de houdbaarheidsdatum naderen te voorkomen.

Apothekers kunnen deze unieke deelmarktplaats gebruiken om vraag naar en aanbod van medicatie te delen. Groothandels kunnen voorraad die de houdbaarheidsdatum nadert aanbieden. Door de reeds aanwezige voorraad beter te benutten dragen we bij aan een aanzienlijke verlaging van zorgkosten en stimuleren we bovendien verduurzaming van de gezondheidszorg. Het productieproces van medicijnen is immers één van meest vervuilende onderdelen van de gezondheidszorg.

Resultaten

- Bijna 400 apothekers doen mee en 8 groothandels
- Zo'n 300 medicijnverpakkingen zijn alsnog aan een patient uitgegeven, in plaats van vernietigd
- Deze verpakking vertegenwoordigen een waarde van ruim €315.00,-
- Het huidige aanbod omvat 193 items met een waarde van ruim €500.000,-

Last but not least: het verhandelen van medicatie tussen apothekers mag niet volgens Europese wetgeving. Na een jaar gedoogd te zijn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), hebben we in goed overleg een nieuwe werkwijze ontwikkeld die past binnen wet- en regelgeving. Hiermee worden de activiteiten van PharmaSwap niet alleen legaal, maar ook Europees schaalbaar!

Doelen

Op korte termijn gaan we de nieuwe werkwijze uitrollen, zodat alle gebruikers van PharmaSwap op veilige wijze en volgens geldende regelgeving onderling medicatie kunnen delen. Hierna ligt de focus op het uitbreiden van ons bereik en zo onze impact op het voorkomen van onnodige verspilling aanzienlijk vergroten. In eerste instantie in Nederland, maar wie weet ook in andere Europese landen!

Te benaderen voor

- Aanvullende informatie

- Deelnemers
- Ambassadeurs die kunnen helpen groeien

Array

Website

https://www.pharmaswap.com

Categorie

  • Medicatie
  • Apotheek
  • Apotheek

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de changemaker:

Lieke van Kerkhoven