1 juni, 2021 | Lisa-Marie Smale
Één op de drie Nederlanders houdt wel eens geneesmiddelen over, bijvoorbeeld omdat de therapie wordt gestopt vanwege bijwerkingen of omdat de behandeling afgelopen is. Op dit moment verdwijnen alle geneesmiddelen die patiënten overhouden in de prullenbak. Dit is vervuilend voor het milieu, maar ook zonde van de betaalde zorgkosten - vooral als het om dure geneesmiddelen gaat.
In het Radboudumc zetten wij ons in om verspilling van (dure) geneesmiddelen tegen te gaan. De eerste stap hiervoor is het voorkomen van verspilling. De apotheek probeert dit te bewerkstelligen middels het op maat afleveren van dure geneesmiddelen in overleg met de individuele patiënt.
Eerst hebben wij bepaald bij welke patiënten de meeste verspilling optreedt. In een pilot project worden de zes grootste “verspillers” aangepakt. Gedurende een halfjaar krijgen circa 50 patiënten hun geneesmiddel steeds tot een periode van maximaal één maand of (indien eerder) tot aan de volgende ziekenhuisafspraak thuisbezorgd. Indien de pilot haalbaar blijkt, gaan wij deze op grote schaal testen.
Resultaten- Op maat afleveren is in 2021 succesvol geïmplementeerd voor enzalutamide, abirateron, niraparib, imatinib, osimertinib en ruxolitinib.
- Op maat afleveren vroeg een initiële investering gerelateerd aan tijd voor gesprekken met de patiënt, extra uitgiften en bezorgingskosten.
- Investeringen werden ruimschoots gecompenseerd door het tegengaan van geneesmidelverspilling, met een netto besparing tot €450,- per patiënt die stopt met het geneesmiddel.
- Zowel patiënten en apothekersassistenten waren erg tevreden met het programma
DoelenMedicijnverspilling voorkomen door het op maat afleveren van dure geneesmiddelen.
- Aantonen haalbaarheid van het project (accepteerbaarheid van het project, praktische zaken, implementatie en kleinschalige effectiviteitsmeting
- Bij succesvolle resultaten: effect van het project op grotere schaal aantonen (multicenter trial)
Interesse in deelname aan het project bij grootschalige uitrol
Lokale initiatiefnemers