Pilot: op maat afleveren dure geneesmiddelen

1 juni, 2021 | LisaMarieSmale

Beschrijving

Één op de drie Nederlanders houdt wel eens geneesmiddelen over, bijvoorbeeld omdat de therapie wordt gestopt vanwege bijwerkingen of omdat de behandeling afgelopen is. Op dit moment verdwijnen alle geneesmiddelen die patiënten overhouden in de prullenbak. Dit is vervuilend voor het milieu, maar ook zonde van de betaalde zorgkosten - vooral als het om dure geneesmiddelen gaat.

In het Radboudumc zetten wij ons in om verspilling van (dure) geneesmiddelen tegen te gaan. De eerste stap hiervoor is het voorkomen van verspilling. De apotheek probeert dit te bewerkstelligen middels het op maat afleveren van dure geneesmiddelen in overleg met de patiënt.

Eerst hebben wij bepaald bij welke patiënten de meeste verspilling optreedt. In een pilot project worden de zes grootste “verspillers” aangepakt. Gedurende een halfjaar krijgen circa 50 patiënten hun geneesmiddel steeds tot een periode van maximaal één maand of (indien eerder) tot aan de volgende ziekenhuisafspraak thuisbezorgd. Indien de pilot haalbaar blijkt, gaan wij deze op grote schaal testen.

Resultaten

In de eerste 6 maanden van deze pilot hebben er negen therapiewijzigingen plaatsgevonden. Bij vijf van deze therapiewijzigingen was het geneesmiddel voor een maand afgeleverd. Bij de andere vier therapiewijzigingen was het geneesmiddel voor een kortere periode bezorgd. Hiermee hebben we al tenminste €15.000 waard aan geneesmiddelen kunnen redden van de verbrandingsoven!

Doelen

Medicijnverspilling voorkomen door het op maat afleveren van dure geneesmiddelen.
- Doel 2021: aantonen haalbaarheid van het project (accepteerbaarheid van het project, praktische zaken, implementatie en kleinschalige effectiviteitsmeting)
- Bij succesvolle resultaten: effect van het project op grotere schaal aantonen (multicenter trial)

Te benaderen voor

Interesse in deelname aan het project bij grootschalige uitrol

Op zoek naar

Lokale initiatiefnemers

Locatie

Gelderland

Website

Aangemaakt door

LisaMarieSmale

Categorie

  Vakgebied

 • Apotheek
 • Interne geneeskunde

  Type instelling

 • Apotheek
 • Ziekenhuis

  Setting

 • Apotheek

  Onderwerp

 • Medicatie
 • Onderzoek

  Locatie

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de auteur:

LisaMarieSmale