Recycling van chirurgische nietmachines

16 maart, 2022 | KLIK-Green

Beschrijving

Changemaker: Asklepios Klinikum Hamburg
Eißendorfer Pferdeweg 52, 21075 Hamburg
Jaartal: 2021
Teams voor thoraxchirurgie en algemene en viscerale chirurgie waren de eerste kliniek in Duitsland die deelnamen aan het Ethicon / JnJ - pilotproject om de circulaire economie te promoten.
In een pilotfase van een jaar, die vanwege Corona werd verlengd, hebben de teams "Endocutter en Circular Stapler" apparaten/materialen hygiënisch voorbereid, gescheiden ingezameld en in de recycling kringloop gebracht. De helft van de apparaten/materialen is gemaakt van metaal en ongeveer 30 procent van plastic. Tot nu toe zijn de apparaten volledig thermisch gerecycled, maar door het type afval te hercoderen kunnen de apparaten nu worden gerecycled zoals hierboven beschreven. Tijdens de pilotfase hebben ook de Asklepios-klinieken in Altona, Barmbek en Rissen de apparaten verzameld en het proces geoptimaliseerd.

Changemaker: LungenClinic Grosshansdorf GmbH
Wöhrendamm 80, 22927, Großhansdorf
https://www.lungenclinic.de/
Jaartal: 2021
De LungenClinic Grosshansdorf neemt deel aan een programma om de circulaire economie van Johnson & Johnson te promoten. Tot 8.000 ton chirurgische nietmachines voor eenmalig gebruik wordt niet langer verbrand, maar gerecycled. De chirurgische nietmachines "Circular Stapler" en "Endocutter" bestaan ​​voor ongeveer de helft uit metaal en voor ongeveer 30 procent uit kunststof. Als ze na eenmalig gebruik worden verbrand, gaan daarbij veel waardevolle materialen verloren. Tot nu toe zijn er ongeveer 600 apparaten verzameld bij de LungenClinic Grosshansdorf en in recycling gebracht (vanaf oktober 2021).

Resultaten

Asklepios:
Vermeden CO2-eq-uitstoot: Per oktober 2021 konden in totaal 10 ingezamelde containers met apparaten worden gerecycled. Dit komt overeen met in totaal 356 kg materiaal en 1744 kg bespaarde CO2-uitstoot.

LungenClinic:
Vermeden CO2-eq uitstoot: In totaal werden vier containers met chirurgische nietmachines opgehaald. Hierin zat 159,4 kilogram metaal en 83,4 kilogram plastic die werden gerecycled. Dit scheelt 1.220 kg CO2-equivalenten. (Vanaf oktober 2021)

Te benaderen voor

Aanvullende toelichting:
- st.pohl@asklepios.com
- B.Dahm@lungenclinic.de

Array

Website

http://www.ethicon.com/de

Categorie

  • Afval en verbruik
  • Inkoop
  • Chirurgie
  • Ziekenhuis

Contact opnemen

Wil je meer weten of contact opnemen over dit initiatief? Vul dan het contactformulier in op de pagina van de changemaker:

KLIK-Green