Heruitgeven van (dure) oncologische medicatie

24 maart, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Naar schatting worden jaarlijksvoor zo’n 100 miljoen euro aan medicijnen geretourneerd aan de apotheek. Niet gebruikte medicatie wordt daar standaard vernietigd. Ongeveer 40% van die verspilling zou kunnen worden te voorkomen volgens Charlotte Bekker, onderzoeker aan het Radboudumc (Patient and medication factors associated with preventable medication waste and possibilities for redispensing, May 2018). Eerder werd al geconstateerd dat er veel winst te behalen was met een heruitgiftesysteem van orale oncolytica; 55% van de patiënten die stopt met medicatie houdt medicatie over met een gemiddelde waarde van 2600 euro. Een dergelijk heruitgiftesysteem was al eerder bruikbaar bij het verduurzamen van de verstrekking van HIV post-exposure profylaxe onder geneeskunde studenten (Redispensing of unused HIV post-exposure prophylaxis (PEP) for medical students, February 2019). Driekwart van de initieel uitgegeven PEP kon worden hergebruikt waardoor netto 75% reductie in de kosten werd behaald. Voor een vervolgonderzoek is Bekker in samenwerking met verschillende ziekenhuizen (het Radboudumc, Jeroen Bosch ziekenhuis, St. Antonius en UMC Utrecht)gestart met een trial voor het heruitgeven van oncologische medicatie die door patiënten zijn overgehouden. De (Europese) regelgeving omtrent hergebruik van medicatie is erg strikt. Om hier toch aan te voldoen wordt medicatie verstrekt in verzegelde verpakkingen met een temperatuursensor aan boord. 

Zelf wat doen?

Bekker veracht een reductie van 20-65% in medicatieverspilling te bewerkstelligen door voorkomen van onnodige uitgifte.

Schrijf medicatie niet voor een lange periode voor als het onbekend is of de patiënt deze medicatie ook gaat blijven gebruiken!

https://www.doq.nl/dr-bekker-heruitgifte-ongebruikte-oncolytica-en-minder-meegeven-bij-vervolguitgifte-kan-jaarlijks-miljoenen-besparen/