Petitie tegen investeringen in fossiele brandstoffen door PFZW

14 juni, 2022 | Team Zorg voor Klimaat

Aan Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
Stop NÚ met investeren in fossiele brandstoffen

Sigrid Vorrink startte op Fossielvrij een petitie om Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) te doen stoppen met haar investeringen in fossiele industrie. Wil jij dat jouw pensioengeld als zorgmedwerker niet wordt geïnvesteerd in vervuilende industrie; teken de petitie! https://actie.fossielvrij.nl/petitions/pensioenfonds-zorg-en-welzijn-stop-nu-met-investeren-in-fossiele-brandstoffen

Als ziekenhuismedewerker ben je verplicht lid van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

PFZW geeft aan voorlopig niet te stoppen met het investeren van 4,2 miljard euro aan pensioengeld van zorgmedewerkers in fossiele brandstoffen. Hiermee investeren ze in klimaatverandering die een verwoestend effect heeft op de leefomgeving en de gezondheid van mensen wereldwijd. PFZW is een van de 10 grootste pensioenfondsen ter wereld. Daarom heeft het fonds een enorme verantwoordelijkheid om met ons geld de klimaatcrisis tegen te gaan.

PFZW geeft olie- en gasbedrijven twee jaar de tijd om een klimaatplan op te stellen. Deze bedrijven zijn echter al jarenlang niet met overtuigende plannen gekomen, en verhogen zelfs hun productie. Dit is dus twee jaar te lang. Twee jaar voor uitstel en ‘greenwashing’.

Ambtenarenpensioenfonds ABP, het horecapensioenfonds en metaalfonds PME zijn wél gestopt met investeren in fossiele energie. Zij geven aan dat fossiele bedrijven niet met realistische klimaatplannen komen en pensioengeld beter belegd kan worden in bedrijven die wel actief omschakelen van fossiele naar hernieuwbare energie. Ook hebben deze pensioenfondsen onderzocht dat dit niet ten koste gaat van het rendement van pensioengeld. We vragen PFZW hun voorbeeld te volgen.

Beleg ons pensioengeld in een gezonde toekomst. Het kan!

Charlotte Smakman
Etelka Moll
Jan Rering
Marijke Vulink
Daniella van der Ster
Marit Verweij

Jesse de Metz
Myrthe van Leeuwen-Vermoolen
Lieve van der Wouden
Maris van Vliet

Nienke van Dekken
Simone Rietveld
Linda Flens
Juul Verschuren
Josee van der Veer