Planetary Health: Schistosomiasis

6 augustus, 2023 | Joost Blaauboer

Schistosomiasis is de op een na meest voorkomende parasitaire ziekteverwekker (na malaria). Het wordt verspreid door contact met zoetwater waar geïnfecteerde slakken in voorkomen en komt vooral in tropische gebieden voor: Afrika, Zuid-Oost Azië en Latijns Amerika. 

Schistosoma wormen zijn voor een deel van hun levenscyclus namelijk afhankelijk van de slakken. Die slakken zijn op hun beurt weer afhankelijk van waterplanten. Als de hoeveelheid waterplanten wordt beperkt, leidt dit dan ook tot een afname van de hoeveelheid schistosomiasis infecties? 

Deze hypothese werd getoetst door wetenschappers middels een Randomized Controlled Trial en inderdaad bleek het weghalen van waterplanten te leiden tot minder schistosomiasis infecties. Maar er bleek ook een verband tussen het gebruik van kunstmest en de hoeveelheid waterplanten. Dus gingen de wetenschappers verder. Zouden de waterplanten die waren weggehaald ook kunnen dienen als plantenvoeding en als veevoer, zodat het gebruik van kunstmest ook beperkt zou kunnen worden? 

Ook dat bleek zo te zijn. Compost en veevoer van de weggehaalde waterplanten bleek net zo productief als traditioneel veevoer en compost, maar veel goedkoper. Zo toonden wetenschappers niet alleen aan dat het verwijderen van waterplanten de hoeveelheid schistosomiasis infecties verminderde, maar ook dat het opnieuw investeren van de waterplanten in agricultuur leidde tot kostenbesparing, waardoor het een kosteneffectieve interventie bleek. 

Een inspirerend voorbeeld van hoe Planetary Health innovaties een win-win kunnen zijn op meerdere gebieden: ecologische duurzaamheid, volksgezondheid, en water- en voedselveiligheid.

Lees het artikel hier: https://lnkd.in/g7f2Hhii