16 juli, 2021 | Team Zorg voor Klimaat
Vanwege de jaarlijkse toename van plastic zwerfafval en het schadelijke effect hiervan op het milieu, wil de overheid wegwerpplastics verminderen en meer plastic recyclen. Daarom gelden vanaf 2021 nieuwe regels voor producten van wegwerpplastic.
De belangrijkste maatregelen zijn een verbod op de verkoop van plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor piepschuimverpakkingen. Wattenstaafjes en rietjes gecertificeerd als medisch hulpmiddel mogen nog wel worden verkocht.
Naast deze producten staan sigarettenpeuken en tampons ook op de lijst van aan te pakken producten. Zo is het verplicht dat er vanaf 3 juli op dit soort producten een logo staat met een waarschuwing dat er plastic in zit. Deze logo’s moeten consumenten ontmoedigen het product te kopen.
Sinds 1 juli 2021 zit er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. Deze financiële prikkel moet ervoor zorgen dat er meer wordt gerecycled. In 2023 komt er ook statiegeld op blikjes en vanaf 3 juli 2024 moeten fabrikanten er ook nog voor zorgen dat het dopjes flesjes vastzitten.
De maatregelen worden gedoseerd ingevoerd. Vanaf volgend jaar zullen er steeds extra maatregelen bij komen. Vanaf 2022 wordt de visserij aangepakt. Vissers moeten dan minimaal 23% van het afval van visgerei inzamelen. Een kwart van het plastic wat momenteel in de zee terecht komt is afkomstig van vistuig.
De overheid en bedrijven zullen een rol spelen om consumenten te informeren over herbruikbare alternatieven in plaats van wegwerpplastic. Op de website van milieu centraal kun je informatie vinden hoe je zwerfafval voorkomt en plastic scheidt.
Bron: Rijksoverheid
Foto door Karolina Grabowska via Pexels