15 september, 2021 | Team Zorg voor Klimaat
Dat we in het ziekenhuis veel afval produceren is niets nieuws maar tijdens de corona pandemie zijn wij nog eens extra wakker geschud door de overvolle afvalcontainers die de zorg op de intensive care met zich meebracht. Maar hoe kunnen we dit nu verbeteren? Nicole Hunfeld steekt de handen uit de mouwen en heeft een mooi project opgestart: ‘Ciculaire Intensive Care’.
De Nederlandse gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 5% tot 7% van de landelijke CO2-uitstoot. In een internationaal vergelijkend onderzoek heeft Nederland een footprint van 5,9% op een gemiddelde van 4,4% , daar valt dus zeker nog winst te behalen.
Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en projectleider duurzaamheid stak samen met strategisch inkoper Maarten Timmermann de handen uit de mouwen om een deel van dit probleem tegen te gaan. Met hun project waarmee zij de Sustainability award van het Erasmus MC hebben gewonnen, wordt gestreefd naar een IC waarbij geen afval bestaat en grondstoffen worden hergebruikt. Het begint allemaal met het in kaart brengen van het verbruik en gebruik van materialen, producten, apparatuur en medicatie en de precieze impact hiervan op het milieu en de CO2 uitstoot. Als dit plaatje rond is, kan op zoek gegaan worden naar passende oplossingen om duurzame producten te ontwikkelen en de IC duurzamer in te richten. De oplossing hiervan ligt niet alleen binnen de ziekenhuismuren, ook daarbuiten valt winst te behalen volgens Hunfeld. Zo kan er meer aandacht zijn voor de verpakkingen en materialen die fabrikanten gebruiken met een blik op hogere percentages van de recycleren producten. Benieuwd naar de mensen achter dit project? Bekijk dan zeker hun filmpje waar ze kort vertellen over hun plannen.
Bronnen:
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/artikelen/prijs-voor-groene-intensive-care
Foto door Maksim Goncharenok via Pexels