5 september, 2021 | Team Zorg voor Klimaat
Een maand geleden publiceerde de IPCC hun zesde Klimaatrapport, met alarmerend bewijs dat de gevolgen van klimaatverandering de komende decennia wereldwijd steeds meer voelbaar zullen worden. Onder andere hitte en droogte, regenval en overstromingen, luchtvervuiling en mislukte oogsten zullen de komende jaren in toenemende mate de gezondheid en het welzijn van mensen beïnvloeden.
Wat betekent dit voor de gezondheid van Nederlanders? Waar zullen zorgverleners in ons eigen land de komende jaren mee te maken krijgen?
Aios maatschappij & gezondheid Jeffrie Quarsie en arts-onderzoeker Remco van de Pas, beiden lid van Zorg voor Klimaat, hebben in samenwerking met Ewout Fanoy, arts maatschappij en gezondheid en Peter van den Hazel, arts medische milieukunde deze week een overzichtsartikel gepubliceerd met de gezondheidseffecten van klimaatverandering voor de Nederlandse context.
Zij concluderen dat klimaatverandering in Nederland “enkele positieve, maar overwegend negatieve effecten op de gezondheid met zich meebrengt.”
De belangrijkste bevindingen:
– Meer en intensere hittegolven, met als gevolg meer hitteberoertes, meer nierfunctiestoornissen en meer cardiovasculaire ziekten.
– Een toename van water-, voedsel-, en vectorgerelateerde infectieziekten
– Een toename van allergische klachten en luchtwegziekten
Een nuttige overzichtsartikel met de laatste wetenschappelijke inzichten, casuistiek en aanbevelingen voor artsen om meer opmerkzaamheid te ontwikkelen rondom het thema klimaat en gezondheid; en om hier vervolgens mee aan de slag te gaan in de spreekkamer.
Lees hier de publicatie in het NTVG vrijdag 3 september.
Lees hier het interview met Jeffrie Quarsie in het NRC zaterdag 4 september.
Foto door Ono Kosuki via Pexels