Diëtisten komen met duurzamer alternatief voor de Schijf van vijf

29 september, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

De bekende Schijf van Vijf van het voedingscentrum, wordt door een Nederlands groep diëtisten als ouderwets en klimaat onvriendelijk gezien. Zij vonden het hoog tijd voor een duurzaam alternatief en ontwikkelden de Schijf for Life. Dit voedingsadvies bestaat enkel uit plantaardige producten en heeft oog voor klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

De Schijf for Life richt zich op de voedselgroepen vocht, groente en fruit, zetmeel, plantaardige eiwitten en vet, aangevuld met supplementen voor vitamine B12 en D3. Het is gebaseerd op het model van de Schijf van Vijf, waarmee mensen makkelijk kunnen zien welke voeding ze iedere dag nodig hebben.

De makers van de Schijf for Life pleiten onder andere voor een plantaardig dieet omdat zonder de productie van veevoer er minder grond nodig is voor de totale voedselproductie, waardoor de groeiende wereldbevolking ook over 30 jaar nog kan worden gevoed. Zo vinden ze ook dat grond die niet wordt ingezet voor veevoerproductie, moet worden ingezet voor natuurontwikkeling.

Het Voedingscentrum ziet de nieuwe schijf als mooi hulpmiddel voor mensen die plantaardig willen eten. Volgens het Voedingscentrum is plantaardig eten mogelijk, maar het vraagt van veel burgers ‘een enorme gedragsverandering’ en zien daarom de schijf van Vijf als een haalbaarder advies. De groep diëtisten van de Schijf for Life is van mening dat de haalbaarheid aan de consument zelf moet zijn, en men een optimaal advies moet krijgen in lijn met de duurzaamheidsdoelstelling.

Kijk voor meer informatie over de Schijf for Life op: https://www.schijfforlife.nl/

Afbeelding: https://www.schijfforlife.nl/