Forever chemicals in voedselverpakkingen

26 mei, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Acht Europese milieu- en consumentenorganisaties hebben deze week een onderzoek gepubliceerd waarin zij concluderen dat wegwerpverpakkingen de schadelijke PFAS-stoffen bevatten. De bakjes van plantaardige vezels, bedoeld als duurzaam alternatief voor plastic, bevatten volgens de studie de hoogste concentratie PFAS. 

In de studie, met als Nederlandse vertegenwoordiger de milieuorganisatie Tegengif, werden steekproeven verricht van onder anderen pizza- en hamburgerdozen, pastaschalen en wrapwikkels. Er werd gekeken naar de concentratie van PFAS – de verzamelnaam voor allerlei vet- en vochtafstotende chemicaliën. 

De resultaten liegen er niet om; de hoogste concentratie PFAS werd gevonden in verpakkingen die worden gemaakt van natuurlijk vezels, zoals bijvoorbeeld suikerriet. Deze verpakkingen zijn juist de afgelopen tijd erg in opkomst, vanwege het duurzame karakter. Ze worden gezien als milieubewuste keuze omdat ze in tegenstelling tot plastic verpakkingen wel biologisch afbreekbaar en recyclebaar zouden zijn. Echter, PFAS stoffen staan erom bekend juist nooit af te breken. Daarom worden deze stoffen ook wel forever chemicals genoemd. 

Wat de directe impact is op de gezondheid van mens en dier is nog niet helemaal bekend. Wel onderkennen instanties, waaronder het RIVM, dat PFAS in potentie het milieu of de gezondheid kan schaden. 

Denemarken heeft reeds besloten een zeer lage grenswaarde van PFAS te hanteren in voedselverpakkingen, namelijk 20 milligram per kilo. Ter vergelijking; in het onderzoek werd in een natuurlijke verpakking van vezels een concentratie van 1200 milligram per kilo gevonden. Milieuorganisaties hopen met dit nieuwe onderzoek dat de rest van Europa de lijn van Denemarken opvolgt. 

Bronnen: - https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/duurzame-alternatieven-voor-wegwerpbakjes-zitten-vol-schadelijke-chemicalien~bb0a780a/ 
- https://www.tegengif.nl/wp-content/uploads/2021/05/PFAS_fcm_study_web.pdf