Geschrokken van het IPCC rapport? Dit kun jij, als zorgprofessional, doen.

11 augustus, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Dat maandag 9 augustus 2021 het IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) haar nieuwste rapport naar buiten bracht, is je vast niet ontgaan.

Nieuwssites kopten: ‘ Klimaatexperts: IPCC-rapport alarmerend voor Nederland’ (NOS, 9-8-21), ‘Major climate changes inevitable and irreversible – IPCC’s starkest warning yet’ (The Guardian, 9-8-21) en ‘A Hotter Future Is Certain, Climate Panel Warns. But How Hot Is Up To Us.’ (The New York Times, 10-8-21)

Een rapport met meer dan 14.000 citaten naar bestaand onderzoek over klimaatverandering, en de boodschap is duidelijk: De klimaatverandering is ongekend groot, groter dan in de duizenden jaren hiervoor. En het is overduidelijk dat het klimaat is opgewarmd door de mens.

Zoals we uit eerder onderzoek van Gupta Strategist al weten is de Nederlandse Gezondheidszorg verantwoordelijk voor ca 7% van de landelijke CO2 uitstoot, één van de broeikasgassen die voor opwarming van de aarde zorgen.

Al deze cijfers zijn jammer genoeg niet hoopvol of geruststellend, maar gelukkig zijn er wel initiatieven om de gezondheidszorg te verduurzamen. Op ons netwerkplatform proberen we deze initiatieven te bundelen, zodat elke zorgverlener in zijn of haar vakgebied of omgeving hopelijk een initiatief kan vinden om bij aan te sluiten en de gezondheidszorg te verduurzamen.

Foto door Pixabay via Pexels

Bronnen: