Green Team maanden – het LUMC programma Groen en Gezond: de slimme vuilnisbak

7 februari, 2022 | Team Zorg voor Klimaat

Onze Green Team maanden van Zorg voor Klimaat worden afgetrapt door een Green Team van het LUMC, en dan meteen het overkoepelende programma in het LUMC namelijk Groen en Gezond.

Onder dit programma zijn meerdere Green Teams actief en al vele initiatieven opgezet en uitgevoerd. Eén van deze initiatieven is opgepakt door het Facilitair bedrijf, namelijk een slimme vuilnisbak (Orbisk) in de keuken van het restaurant. Deze vuilnisbak staat op een weegschaal en heeft een camera. Als een medewerker van de keuken iets weggooit, wordt gewogen hoeveel er wordt weggegooid en er een foto van gemaakt die wordt geanalyseerd. Aan het einde van de week/maand wordt een lijst gemaakt met wat er is weggegooid. Door het monitoren van de waste en welke producten je wanneer weggooit, kan de keuken er voor zorgen dat ze minder produceren of bestellen. Op basis van die informatie wordt er op bepaalde dagen minder soep of warme maaltijden besteld bij de (interne) Centrale Keuken.

Daarnaast wordt er in de restaurants nu meer gebruik gemaakt van porselein servies en RVS bestek en is er dus minder gebruik van disposables. Ook wordt alle plastic nu gescheiden en aan leveranciers gevraagd groot verpakkingen te leveren in plaats van kleine verpakkingen om zo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Wil jij nou meer weten van dit Green Team en de acties die zij doen. Volg hen dan op Instagram via @lumc_groengezond .