Groener pensioen: ABP stopt met beleggingen in fossiele brandstoffen

27 oktober, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Het grootste pensioenfonds ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren verkoopt zijn beleggingen in de olie-en gasindustrie. Na pensioenfonds Horeca en Catering is dit het tweede fonds dat de aantal beleggingen in fossiele brandstoffen afbouwt.

De aanleiding voor deze keuze komt voor uit het IPCC-rapport van deze zomer en de zichtbare schade die hittegolven en overstromingen met zich meebrengen door de huidige klimaatveranderingen. Al langere tijd werd er druk gelegd op ABP vanwege hun aandelen in de fossiele industrie. Zo voert de groep Fossielvrij NL al jaren actie voor het breken van banden met de fossiele bedrijven met publieke instellingen.

Ook binnen de gezondheidszorg zijn de aandelen van de verschillende pensioenfondsen een steeds actueler onderwerp. Als zorgsector werken we aan gezondheid, maar ons pensioengeld wordt belegd in vervuilende en gevaarlijke bedrijven zoals de eerder genoemde fossiele industrie, wapens en soms zelfs nog in de tabaksindustrie. Het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft helaas nog geen plannen om de ommekeer naar duurzaam beleggen te maken. Volgens hun woordvoerder handhaven zij de strategie aandeelhouder te blijven en op deze manier invloed uit te oefenen op bedrijven en hen te motiveren tot beter gedrag.

Gelukkig komt hiervoor het initiatief Groen pensioen om de hoek kijken. Zij hebben als doel de (zorg) pensioenfondsen te bewegen om meer duurzaam te gaan beleggen. Zij hebben in het bijzonder een campagne voor de zorg pensioenfondsen omdat er een groeiend aantal pensioendeelnemers hun ontevredenheid uiten over de investering die op dit moment gemaakt worden. Benieuwd naar het onderzoek dat gedaan is naar pensioenfondsen in de zorg of wil je zelf in actie komen? Neem dan zeker een kijkje op hun website en lees het onderzoeksverslag hier.

Bronnen: NOS ; Fossielvrij NL ; FD ; Groen Pensioen

Foto door cottonbro via Pexels