Hittegolf met vele doden

30 juni, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Het Westen van Canada en de VS wordt geteisterd door een extreme hittegolf. In de provincie British-Colombia werd het maar liefst 49.6 graden Celsius. Daarmee werd een record van 84 jaar geleden verbroken met 5 graden.

Sinds het begin van de hittegolf afgelopen vrijdag zijn er meer dan 120 plotselinge doden geregistreerd die zijn te relateren aan de hittegolf. Er wordt verwacht dat de hittegolf vele mensenlevens zal kosten, ook omdat dit noordelijke deel van Amerika niet gewend is aan extreme hitte. Daarnaast is het een bosrijk gebied en is de kans op bosbranden aanzienlijk.

Klimaatexperts zeggen dat de huidige hittegolf in Noord-Amerika is toe te schrijven aan verandering van luchtcirculatiepatronen, waardoor weersextremen ook langer kunnen aanhouden.

Er is een studie gestart, waar ook het Nederlandse KNMI aan meewerkt, om de precieze rol van klimaatverandering op deze hittegolf te onderzoeken. De onderzoekers hopen de resultaten al volgende week te hebben.

De opwarmingstrend is inmiddels meer dan duidelijk; 19 van de 20 warmste jaren vonden plaats sinds het jaar 2000.

Bron:

Canada heat wave: More than 230 deaths reported in British Columbia amid historic heat wave – CNN

Het is bloedheet in VS en Canada, en klimaatverandering lijkt (grote) oorzaak | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl