Verkiezingen – vleesconsumptie

16 maart, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Wist je dat de vleesconsumptie in 2015 zes keer zoveel was vergeleken met de vleesconsumptie in 1950 wereldwijd? Terwijl er slechts drie keer zoveel mensen op de wereld wonen sinds die tijd. 1

De enorme veestapel heeft grote gevolgen op het klimaat door de CO2 die geproduceerd wordt. Daarbij wordt er veel kunstmest gebruikt voor landbouwgronden, waarbij 80% van de Europese landbouwproductie bedoeld is voor veevoer. Hiermee draagt het ook bij aan het stikstofoverschot. 1

Te veel consumptie van vlees heeft ook nadelige effecten op de gezondheid van mensen. Vooral consumptie van veel bewerkt vlees en rood vlees geeft een hoger risico op overgewicht, diabetes en kanker.   2

Kortom, vleesconsumptie heeft invloed op het klimaat en op de gezondheid van mensen.

Wat vinden de partijen?
Ben jij het er ook mee eens dat ons voedselsysteem anders moet, met als belangrijk onderdeel minder productie en consumptie van vlees? Zie hieronder wat de partijen vinden. 3

Meer informatie over wat de partijen en hun kiezers vinden over deze stellingen vind je op: https://newfoodkieswijzer.nl/

Bronnen:
1 De correspondent. De belangrijkste uitvinding van de 20ste eeuw houdt ons in leven en is een ramp voor het milieu. De oplossing? Minder vlees eten. Gepubliceerd op 7 oktober 2020. https://decorrespondent.nl/11608/de-belangrijkste-uitvinding-van-de-20ste-eeuw-houdt-ons-in-leven-en-is-een-ramp-voor-het-milieu-de-oplossing-minder-vlees-eten/23169304010864-77805804
2 The Lancet. The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health. https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
3 New food kieswijzer. 10 plannen voor een nieuw kabinet. https://newfoodkieswijzer.nl/