Wekelijks krijg je een creditcard aan microplastics binnen

2 juni, 2021 | Team Zorg voor Klimaat

Een studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Newcastle in Australië concludeert dat een persoon per week gemiddeld zo’n vijf gram aan plastics binnen krijgt, wat neer komt op het aantal microplastics dat in een credit card zit. De universiteit voerde het onderzoek uit in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Sinds 2000 wordt er wereldwijd meer plastic geproduceerd dan alle voorgaande jaren te samen. Veel van deze plastics zijn disposables en een derde van al het plastic komt in de natuur terecht. De microplastics die wij binnen krijgen zijn plastic deeltjes kleiner dan 5 mm. Primaire microplastics komen direct vrij in het milieu door bijvoorbeeld douchegel, slijtage van banden etc. En secundaire microplastics komen voort uit degeneratie van grote plastics.

In de studie van de Universiteit van Newcastle werden 52 andere studies bekeken, waarvan 33 keken naar de plastic consumptie via eten en drinken. De studie laat een aantal van manieren van inname van plastic zien. De grootste bron van plastic-inname is via water, zowel kraanwater als fleswater. Dit geldt overal ter wereld. Wel werden verschillen per regio gevonden. Zo is er meer dan tweekeer zoveel plastic gevonden in water in Libanon en de VS als in Europa en Indonesië. In voedsel werden de hoogste concentraties plastic gevonden in schaaldieren, bier en zout. 

De lange termijn effecten van de inname van grote hoeveelheden plastic zijn nog niet geheel bekend. In vitro onderzoek heeft toxiciteit van microplastics aangetoond voor longcellen, de lever en de hersenen. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de precieze gevolgen van inname van microplastics op onze gezondheid. 

Lees het volledige artikel hier.

Ook jouw plastic verbruik verminderen? Kijk op https://yourplasticdiet.org/